Wetenschappelijk verantwoord
Werkt het?
Een cruciale vraag aan elk didactisch instrument is: ‘Werkt het?’ ‘
Het vaststellen van objectief aantoonbaar leereffect bij complexe leerprocessen als leren schrijven is buitengewoon lastig. Platform32 spreekt in dit soort situaties van aantoonbaar leereffect. Wie tekst 1 en tekst 3 uit het Jaarboek van een leerling vergelijkt, zal merken dat het leereffect inderdaad aantoonbaar is: betere alineëring, meer woordvariatie, consistentere afsluiting, correcte zinsbegrenzing, meer structuursignalen, minder pv-fouten, etc.
Leren in plaats van memoriseren
Het gaat bij de leer-vraag niet of nauwelijks over geheugenprestaties, maar over het bereiken van permanente gedragsverandering in de hersenen. In het proefschrift van Ad Bok Taalonderwijs in Ontwikkeling (TiO, 1988) is naar parallellen gezocht tussen het primaire, natuurlijke taalleerproces en het gedidactiseerde proces op school.
Waardoor leren jonge kinderen zo vlot spreken en zo moeilijk schrijven?
Het promotie-onderzoek van Theo Pullens, Bij wijze van schrijven (2012) toont aan dat TiO-leerlingen significant beter leren schrijven dan niet-TiO-leerlingen. De verklaring daarvoor is dat TiO beter aansliuit bij het natuurlijke leervermogen van leerlingen. TiO-leerlingen worden niet geleerd, maar leren zélf.
Wetenschappelijk component
In TiO zijn veel uitkomsten van leerpsychologisch onderzoek verwerkt. In de Monitor is bijvoorbeeld bewust gekozen voor een relatieve waardering in vergelijking met andere leerlingen, in plaats van een vergelijking met de eigen vorige prestatie of met een objectieve standaard, omdat uit psychologisch onderzoek blijkt dat veel leerlingen daar extra motivationele waarde uit putten.