Leerlingen
Taakbelasting
Leerlingen schrijven elke werkweek een tekst, zo’n 30-35 per jaar. Ze worden geleidelijk medeverantwoordelijk voor hun inspanningen en vorderingen. Wie hard werkt leert méér, dan wie de kantjes eraf loopt. Dat is zichtbaar in de Monitor. Leerlingen moeten aanzienlijk harder werken dan vroeger, toen 3 of 4 teksten per jaar volstonden om een goed cijfer voor schrijven te krijgen.
Taakbesef
Leerlingen worden minder consument en meer actieve participant. Als een leerling in het oude systeem even afdwaalt, gaat de les gewoon door. Als hij in TiO afdwaalt, is de les afgelopen. Leerlingen ontwikkelen geleidelijk Taakbesef: ‘Ik zit op school om te leren; ik doe mijn werk, omdat ik me moet ontwikkelen.’
Van zesjes- naar achtencultuur
Leerlingen kunnen in TiO voor een specifiek onderdeel ook een toets maken, bijvoorbeeld voor zinsbegrenzing. Na de derde fout wordt het programma afgebroken met de mededeling: ‘Stop met fouten maken en ga eerst studeren.’ Die strengheid nadert de buitenschoolse realiteit, waar fouten maken ook niet wordt getolereerd.
De open brug
Er is nog een trendbreuk. De bekende excuses voor nalatig gedrag (verjaardag, vergeten, verloren, niet begrepen) raken in TiO uit de mode. Leerlingen hebben steeds 5 weken voor een taak. De Monitor, Progresmeter en Tekstfilm tonen onverbloemd wat de leerling wel en niet deed. De instrumenten worden elke dag bijgewerkt en zijn ook voor ouders toegankelijk.
De ultieme beloning
De trendbreuken met het verleden kosten moeite, maar hebben een hoge opbrengst. Leerlingen die consciëntieus in TiO werken, worden taliger, creatiever, reflectiever, cognitiever, studieuzer dan ooit. Dat is van betekenis voor hun taalcijfer, voor hun hele studie, voor hun examen en voor hun leven na de school.
Docent
Transitie
TiO vraagt van de docent een omslag in zijn denken over onderwijs. De opvatting dat uitleggen, oefenen, overhoren van leerstof de ideale didactiek is, begint achter ons te raken. Leerlingen met mooie examencijfers blijken in in het vervolgonderwijs of bedrijfsleven onvoldoende taalvaardig.
Dat is niet verwonderlijk. Een docent die in 45 minuten één onderwerp moet behandelen voor dertig kinderen móet uniformistisch handelen. Een computer kan wél maximale aandacht geven aan individuele behoeftes (inhoud, tempo, tijdstip, leerstrategie).
Second best
Overtreft de computer de mens? Nee. De ideale relatie tussen leraar en individuele leerlingen is onovertrefbaar, maar in de praktijk niet te realiseren. Digitaal onderwijs is second best, maar wel uitvoerbaar. De docent groeit naar een nieuwe, zeer hoogwaardige rol als begeleider en facilitator van leerprocessen.
Leren is niet altijd aangenaam. Zonder de Pressie & Prikkel van de docent zal het leerproces bij veel leerlingen stagneren. Zonder docent is TiO geen werkbaar instrument.
Complex en ongrijpbaar
Leren schrijven verloopt geleidelijk als leren spreken. Hoewel het leerproces gestaag vordert, is het niet mogelijk om objectieve leerstappen te onderscheiden. Ook de leerlingen moeten enigszins begrijpen dat een proefwerk ‘tekst-schrijven’ niet kan.
Vanaf 2016 is een Progressiemeter in ontwikkeling, die een indicatie gaat geven van de inspanningen en vorderingen van de leerling. Docenten organiseren inmiddels zelf evaluatieve gesprekken met de leerling aan de hand van zijn Jaarboek met teksten. De leraar, de leerling en de machine gaan elkaars krachten benutten. Dat zal op den duur een vruchtbare symbiose blijken.
School
De school investeert in TiO. Het rendement staat vast, maar niet op korte termijn en niet in ‘objectieve’ scores. Ervaren TiO-docenten verklaren, dat hun leerlingen niet alleen beter schrijven, maar zich over de hele linie op een hoger cognitief niveau gaan bewegen.
De school investeert ook in het creëren van goede omstandigheden gaat verder dan geld:
- Ouders worden ervan overtuigd dat hun kinderen anders en beter leren dan zij gewend zijn.
- Leerlingen leren beseffen dat schrijfvaardigheid geen game is, of een speeltje is van een bevlogen docent. TiO is een vak, zoals Wiskunde een vak is.
- TiO heeft een gerespecteerde plaats op het rooster. Vrijdagmiddag het laatste uur is géén goede tijd om te leren schrijven.
- Leerlingen die het programma saboteren, en dat gebeurt, moeten klip en klaar weten dat fraude niet wordt getolereerd. In het hoger onderwijs leidt fraude tot uitsluiting!
- De school faciliteert de TiO-coördinator, zodat er ruimte komt om het voortgaande proces te evalueren en individuele docenten te ondersteunen.